Keho ja mieli kunnossa kriisitilanteessakin

Vallitseva tilanne ja epätietoisuus tilanteen korjaantumisesta rasittaa meitä kaikkia tällä hetkellä. Oma ja läheisten terveys, taloudellinen tilanne ja ylipäätään epävarmuuden tunne tulevasta aiheuttavat kaikki stressiä, joka pitkittyessään alkaa syödä hyvinvointiamme monin tavoin. Nyt onkin todella tärkeää pitää itsestään superhyvää huolta, vahvistaa vastustuskykyä ja resilienssiä. Tässä muutama vinkki, jolla pidämme kehon ja mielen vahvoina myös näin haastavana aikana.

Ensinnäkin kannattaa keskittyä niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Koronapandemian kestoon emme voi vaikuttaa, mutta omaan oloomme voimme, joten keskitytään siihen. Hyvinvoinnista on tärkeää huolehtia kokonaisvaltaisesti. Yksinkertainen tapa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamiseen on jakaa hyvinvointi viiteen osa-alueeseen ja huomioida ne kaikki arjessa. Jokaisen osa-alueen kohdalla voi pohtia, millä tolalla asiat ovat ja tehdä tarvittavia muutoksia.

Fyysinen hyvinvointi: Miten kehoni voi ja miten hyvin olen löytänyt itselleni sopivat tavat syödä, liikkua ja levätä? Onko ravinnossani tarpeeksi kuitua, kasviksia ja hyviä rasvoja? Jo pienilläkin muutoksilla saa ihmeitä aikaan. Tasainen verensokeri ja hyvät rasvat pitävät mielen kirkkaina ja kehon kunnossa. Lisää ravintoosi laadukkaita kylmäpuristettuja öljyjä ja kuitupitoista ruokaa, kuten täysjyväviljat ja kasvikset. Liikunta on tietenkin myös todella tärkeää, mutta älä piiskaa itseäsi rääkkiliikunnalla, etenkään nyt, kun keho ja mieli tarvitsevat myös rauhoittumista. Liiku päivittäin sinulle sopivalla tavalla. Paras resepti ”aivojumiin” eli kun ajatus ei kulje ja kaikki tuntuu hankalalta, on syödä kevyt terveellinen välipala ja käydä sen jälkeen kävelyllä. Levon ja etenkin unen merkitystä hyvinvoinnille ei voi korostaa liikaa. Arvosta siis untasi ja luo sille hyvät olosuhteet, jotta unesi on laadukasta ja määrällisesti riittävää.

Psyykkinen hyvinvointi: Miten hyvin osaan johtaa mieltäni ja tunteitani? Kuuntelenko itseäni? Kun sinussa herää jokin vahva tunne, pysähdy kuuntelemaan sitä. Missä tunne tuntuu? Nimeä tunne ja hyväksy se, vaikka tunne olisi negatiivinen, kuten pelko tai ahdistus. Huomaamalla ja hyväksymällä tunteesi annat niille mahdollisuuden oppia itsestäsi uutta. Tunnistettu ja hyväksytty negatiivinen tunne myös poistuu kehosta ja mielestä, kun taas kielletty ja väkisin syrjään työnnetty palaa takaisin. Tunnistamalla tunteita opit myös tunnistamaan ns. triggereitä, jotka tunteita aiheuttavat ja hallitsemaan niitä.

Sosiaalinen hyvinvointi: Millaista vuorovaikutukseni on muiden kanssa ja millaisia ihmissuhteeni ovat? Etenkin nyt on tärkeää pitää yhteyttä tärkeisiin ihmisiin. Yhteenkuuluvuuden tunne on yksi psykologisista perustarpeistamme ja sen tunteen ylläpitäminen tässä kriisitilanteessa tukee kokonaishyvinvointiamme.

Älyllinen hyvinvointi: Miten hyvin hyödynnän ja kehitän osaamistani ja älyllisyyttäni? Aivomme kaipaavat haasteita ja oppimisen ilo lisää hyvinvointiamme. Jos sinulla on nyt koronatilanteesta johtuen vapautunut aikaa, käytä sitä itsesi kehittämiseen. Hyödynnä ilmaiset webinaarit, joita tulvii nyt joka paikasta, lue, kuuntele podcasteja jne.

Henkinen hyvinvointi: Miten vahva on yhteyteni laajempaan kokonaisuuteen ja luontoon? Tämä on hiukan vaikeampi kysymys, mutta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta tärkeä. Henkistä hyvinvointiasi voit kehittää liikkumalla läsnäolevasti luonnossa sen ihmeitä ihmetellen, meditoimalla, rauhallisella joogalla ja ihan vaan olemalla läsnä jokaisessa hetkessä. Läsnäolotaitojen harjoittaminen kehittää meidän resilienssiämme eli kykyä selvitä vastoinkäymisistä, kuten tästä kriisistä.

Mottoni on ”Ole rohkeasti hyvä itsellesi.” Nyt tarvitaan paljon rohkeutta, jotta selviämme tästä kriisistä. Edellä mainitut keinot lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia eivät maksa mitään, joten rohkaisenkin kaikkia pohtimaan, mitä hyvinvointia lisääviä ja oloa vahvistavia muutoksia voisi omassa elämässään tehdä. Muistetaan kuitenkin armollisuus itseämme kohtaan  –  yksi pieni muutos kerrallaan riittää.

Voimia ja hyvää vointia kaikille! Pidetään yhtä ja yhteyttä.

Tiina Savia

Olen suhteellisen tuore yrittäjä ja naisyrittäjien jäsen. Olen koulutukseltani KTM, DI ja Integrative Health Coach ja taustani on sekä liiketoiminnan esimies- ja johtotehtävissä että erilaisissa HR-kehitystehtävissä. Intohimoni on ihmisten kehittäminen ja hyvinvointi ja ryhdyinkin yrittäjäksi pystyäkseni toteuttamaan intohimoani päivittäin. Työkseni valmennan pääasiassa työssäkäyviä ihmisiä, sekä ryhmiä että yksilöitä. Tavoitteeni valmennuksillani on lisätä energiaa kokonaisvaltaisesti ihmisten elämään niin työhön kuin vapaa-aikaankin. Valmennusfilosofiani perustuu holistiseen ihmiskäsitykseen, koska vain kokonaisvaltaisen näkökulman kautta saadaan kestäviä muutoksia aikaiseksi. Valmennuksissani keskitytäänkin niin ruokavalioon, liikuntaan, palautumiseen, sosiaalisiin suhteisiin, läsnäolotaitoihin kuin oman työn johtamiseen ja muotoiluun. Valmennuksen tavoite lähtee aina asiakkaastani. Voitte lukea lisää sivuiltani www.kompassio.fi , mistä löytyy myös blogini https://kompassio.fi/blogi/ , jossa lisää ajatuksiani hyvinvoinnista. Ja facebookistakin Kompassio löytyy – saa käydä kurkkaamassa ja tykkäämässä ?.

Discover more from Kymenlaakson yrittäjänaiset

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading