Slovenia lumosi Kotkan Seudun Yrittäjänaiset!

Hyvin aikainen aamuherätyskään ei säikäyttänyt meitä yrittäjänaisia, kun starttasimme torstaina reilusti ennen kukonlaulua neljän päivän opintomatkalle Sloveniaan. Aloitimme matkamme laulamalla Ginalle onnittelulaulun ja kohotimme maljat hänen syntymäpäivänsä kunniaksi.

Kuva: Liisa Gartz

Matka taittui Münchenin kautta Italian Triesteen ja sieltä jatkoimme pikkubusseilla ensin Ajdovščinaa, jossa nautimme paikallista herkkua, hapankaalikeittoa, ravintola Gostilna pri izviru Hubljassa. Toisen polven yrittäjä pyöritti suosittua ravintolaa, johon paikalliset tulevat syömään etenkin kuumana kesäpäivänä, sillä vuoristoisessa maastossa korkeus viilentää ja terassin ympärillä kasvavat puut suojaavat auringonpaahteelta.

Vatsat täynnä jatkoimme kohti majapaikkaamme Lipizzaner Lodgeen, Landoliin, Postojnaan, jonka on arvioitu Slovenian toiseksi parhaaksi Trip Advisorissa. Kotkalaislähtöinen emäntämme Hanna Hahmo ja hänen walesilaismiehensä Chris Mages ottivat meidät lämpimästi vastaan ja tekivät oleskelustamme oikein mukavan. Hanna kertoi heidän tarinansa, kuinka maailmanympärimatkansa aikana he tutustuivat kahteen nuoreen naiseen, jotka suosittelivat Sloveniaa sen kauneuden ja luonnonläheisyyden vuoksi. Tutustuttuaan maahan, he päätyivät yrittäjiksi Landoliin, Sloveniaan. On vaatinut melkoista rohkeutta myydä omaisuutensa, ostaa tontti Sloveniasta ja rakennuttaa majatalo maahan, jonka kieltä kumpikaan ei silloin puhunut. Nyt kuusi vuotta myöhemmin heidän majatalonsa viereen on juuri valmistumassa toinen rakennus huoneistoineen ja hevostalleineen, josta he jatkossa tarjoavat myös tallipaikan majoittuvien hevosille. Heidän yksi kohderyhmänsä onkin ratsastusta harrastavat matkailijat.

Matkapäivän kruunasi herkullinen illallinen, jonka yrittäjä, ravintoloitsija ja TV:stä tuttu kokki Rihard Basa tuli paikan päälle loihtimaan. Hänen yrityksensä filosofiana on tarjota puhtaista, paikallisista luomuraaka-aineista yksinkertaista, maistuvaa ruokaa, jonka maustamiseen hän käyttää luonnosta löytyviä erilaisia villiyrttejä. Basa kasvattaa itse osan vihanneksistaan, kuten peuran lisukkeena tarjoaman maissipolentan maissit.

Kuva: Liisa Gartz

Voikukkasalaatti.

Paikallisen oppaan, Janin, opastuksella tutustuimme seuraavana päivänä ensin Vipavan pittoreskiin kylään ja historiaan. Toisin kuin Postojnassa, Vipavan alueella vallitsee Välimeren ilmasto, minkä vuoksi alue on hyvin suosiollinen viininviljelylle. Eipä ihme, että Vipavasta löytyy yliopisto, jossa voi opiskella viinitietoutta. Päivän yritysvierailu suuntautuikin vuonna 1880 perustetulle Vino Sveti Martinin viinitilalle, jonka nuori isäntä Peter Stegovec on yrittäjä jo viidennessä sukupolvessa. Kuten Vipavan alueen viinituotanto yleensä, myös heidän tuotantonsa pääpaino oli valkoviineissä. Lisäksi he valmistavat roseviiniä ja oranssia viiniä, joka oli meille aivan uusi tuttavuus, sekä muutamaa eri punaviiniä. 70 % heidän tuotannostaan menee paikallisille ravintoloille ja myymälöihin myyntiin, loppuosa menee vientiin.

Kuva: Hanna Hahmo

Lauantai oli merkitty vapaa-ajaksi, mutta mitäs me toiminnan naiset muuta olisimme tehneet kuin lähteneet uudelle retkelle. Suuntasimme aivan upeaan, luolansuulle kallionseinämään rakennettuun Predjaman linnaan, jonka vanhin osa on rakennettu jo 1200-luvulla. Lisäksi tutustuimme läheiseen Postojnan valtavan suureen tippukiviluolaan, joka on todella näkemisen ja kokemisen arvoinen kohde.

    

Kuvat: Liisa Gartz ja Minna Harju

Ennen kotiin paluuta ehdimme vielä piipahtaa Slovenian rannikolla hurmaavassa rantakaupungissa Piranissa, jota kutsutaan myös Pikku-Venetsiaksi. Piranin toimeentulon lähteenä ovat olleet Slovenian suola-altaat ja ”Piranske Soline” eli Piranin suola on suosittu tuliainen, niinpä suuntasimme vanhan kaupungin keskusaukion Piazza Tartinin laidalla sijaitsevaan pieneen suolapuotiin ostoksille. Secovljen suola-altaat sijaitsevat Slovenian ja Kroatian rajalla ja näissä altaissa on valmistettu suolaa viimeiset 700 vuotta perinteisin menetelmin. Suolaostosten jälkeen nautimme kalaherkuista ja teimme viime hetken ostokset.

Kiinnitin matkan aikana erityisesti huomiota siihen, että kaikki tapaamamme yrittäjät kertoivat käyttävänsä pääasiassa paikallisia palveluja tai raaka-aineita, mikä tarjoaa toimentuloa myös muille. Yrittäjät olivat hyvin ylpeitä perinteistään ja paikallisuudesta, puhtaasta luonnosta ja ravinnosta. Matkailu ja turismi on kasvava ala, silti Sloveniasta löytää aitoutta, puhtautta ja kaunista luontoa.

Miten ihana matka meillä olikaan ja kuinka hauskaa. En ole tällaista yhteishenkeä ja toisten huomioimista kokenut aikaisemmin, joten matkan anti oli monessa suhteessa enemmän kuin mitä osasin odottaa. Opimme paljon myös toisistamme ja toisiltamme, niin yritystoiminnassa kuin yksityiselämässä.

Kiitos hyvät yrittäjäsiskot mahtavasta matkaseurasta

Matkanjohtajanne, Liisa Gartz

Discover more from Kymenlaakson yrittäjänaiset

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading