
Kymenlaakson Yrittäjänaiset ry järjestää tänäkin vuonna Kolmikulman Joulumarkkinat sunnuntaina 19.11.2023 klo 10 – 15 Karhulassa William Ruthin kadulla.
Tavoitteenamme on verkostoida yrittäjänaiset yhteen sekä ajaa kattojärjestömme Suomen Yrittäjänaiset ry:n tavoin yrittäjänaisten etuja.
Kymenlaakson Yrittäjänaiset ry järjestää tänäkin vuonna Kolmikulman Joulumarkkinat sunnuntaina 19.11.2023 klo 10 – 15 Karhulassa William Ruthin kadulla.
Kolmikulman Joulumarkkinat järjestettiin pitkästä aikaa William Ruthin kadulla Karhulassa sunnuntaina 20.11.2022 klo 10–15 lumisessa tunnelmassa. Valokuvaaja Sofia Virtasen ja Kymenlaakson Yrittäjänaisten yhdessä järjestämään tapahtumaan saapui yli 1000 kävijää, mikä ylitti reilusti tapahtumalle asetetun 300 kävijän tavoitteen.
Tarjolla oli monipuolista ohjelmaa. Noin 50 myyjää esitteli tuotteitaan Kuuntorni Oy:n omistamassa rakennuksessa William Ruthin katu 12 niin sisällä kuin pihamaalla sekä kadun varrella. Perheen pienimmille oli poniratsastusta, ja myös joulupukki oli löytänyt tiensä joulumarkkinoille. Lapset saivat kertoa pukille joululahjatoiveensa ja vanhemmat saivat ottaa kuvan muistoksi. Kymenlaakson Yrittäjänaisilla oli oma kahvio, josta sai pientä purtavaa ja kuumaa juomaa.
Asiakkailta ja myyjiltä tuli niin hyvää palautetta, että Kolmikulman Joulumarkkinoista on tarkoitus luoda jokavuotinen tapahtuma Karhulaan. Ensi vuoden markkinoille on jo ensimmäiset pöytäpaikat myyty. Tapahtuman järjestäjinä haluamme kiittää kävijöitä ja myyjiä sekä Karhulan Teollisuuspuistoyhdistystä, Coor Service Management Oy:tä, Kuuntorni Oy:tä, Karhulan Teollisuuspuiston VPK:ta, MM Kotkamills yhtiötä, Kotkan KR-Tukkua, Kotkan kaupunkia, Suurpää Oy:tä, Jussi Suurnäkki puu ja pihat, järjestyksenvalvojia sekä SPR Karhulan osastoa. Kiitos kaikille, kun olitte mukana luomassa onnistunutta joulutapahtumaa.
Boutique Francoise on alunperin vuonna 1982 Helsingin Fredrikinkadulle perustettu naistenvaateliike. Kivijalkamyymälällä oli näin ollen pitkät perinteet. Putiikin edellinen kauppias tuli eläkeikään ja yritykseni Oy Makromi Ab osti Francoisen liiketoiminnan, varaston ja asiakasrekisterin 2 vuotta sitten, joulukuun lopulla. Samaan aikaan Boutique Francoiselle rakennettiin verkkokauppa.
Varsin nopeasti liiketoimintakaupan tekemisen jälkeen koko maailma muuttui ja edustamani toimiala on ollut suurissa vaikeuksissa. Melko pian kävi selväksi, ettei yritykselläni ollut enää mahdollisuutta jäädä pääkaupunkiin.
Muutin kaupan kanssa Kotkaan pyrkimyksenä pelastaa nykyinen liiketoiminta. Kotkassa on edullisempi vuokrataso kuin Helsingissä ja mahtavia ihmisiä. Olen saanut tehdä yhteistyötä usean kotkalaisen ihmisen ja yrityksen kanssa. Kaupan tuotevalikoimaa on laajennettu jonkin verran sisustukseen ja kosmetiikkaan. Pandemia jatkaa edelleen riehumistaan ja ihmiset ovat taas talven myötä vähentäneet liikkumistaan huomattavasti. Haasteita siis on näköpiirissä, mutta yhteistyössä Kymenlaakson muiden yrittäjänaisten kanssa haasteet selätetään. Yhteistyössä on voimaa ja odotan kovasti, että pääsen tutustumaan kotkalaisiin yrittäjänaisiin ja tekemään erilaisia yhteistyöprojekteja.
Minä itse olen keski-iän ylittänyt pitkän linjan yrittäjä. Asun yksin Kotkan keskustassa. Harrastan aktiivisesti liikuntaa. Minulla on yksi 22-vuotias tytär, joka asuu ja opiskelee Helsingissä.
Tervetuloa myymälääni Kotkan keskustaan torin varrelle, Keskuskatu 9.
Sari Snygg
KUKA OLET JA MITÄ TEET?
Heissan! Olen Tanja Taipale Kotkasta. Perheeseeni kuuluu kolme lasta ja mies. Toimin sivutoimisena yrittäjänä OMAMA-yrityksessäni, jonka perustin vuonna 2010 ollessani äitiyslomalla palkkatöistä. Suunnittelen ja valmistan kankaisia kestotuotteita aikuisille ja lapsille, asusteita, kukkaroja & laukkuja sekä joukkuevoimistelupukuja. Toimintaani ohjaavat arvojeni mukaan vastuullisuus, ekologisuus, kestävyys ja kotimaisuus. Nettikauppani löytyy osoitteesta https://omama.mycashflow.fi/ Koulutukseltani olen liiketalouden tradenomi, jossa suuntauduin taloushallintoon. Minulla on myös isännöinnin ammattitutkinto sekä kaupan alan esimiehen erikoisammattitutkinto. Lisäksi olen suorittanut erilaisia kursseja mm. työsuojelupäällikön peruskurssin ja ylemmässä amk:ssa erinäisiä kursseja. Palkkatöitä olen tehnyt vuodesta -96 alkaen mm. ravintoloissa, erikoistavarakaupan ja kiinteistöhallinnon puolella. Ensimmäinen kesätyöni oli 90-luvun alkupuolella mansikanpoiminta. Olen aina ollut myös aktiivinen myös vapaaehtois- ja yhdistystoiminnassa. Olin valtakunnallisessa Imetyksen tuki ry:n toiminnassa, hallituksessa ja työryhmissä sekä paikallisesti myös Kotkan Kirin naisjaoston jäsenenä. Näistä jättäydyin muutama vuosi sitten pois ja annoin tilaa uusille innokkaille. Lisäksi olen noin 17-vuoden ajan ollut mukana järjestämässä kesäisin valtakunnallista vauva- ja lapsiperheleiriä Turun kupeeseen.
TEHTÄVÄSI HALLITUKSESSA?
Aloitin hallituksen uutena jäsenenä syksyllä 2020.
MITEN OLEN PÄÄTYNYT YRITTÄJÄKSI?
Päädyin yrittäjäksi halusta auttaa ystävääni. Hänellä oli imetysalan yritys ja hän tarvitsi verkkokauppiaan imetystä tukeville tuotteille. Olin silloin äitiyslomalla ja tarvitsin itselleni jotain omaa tärkeää tekemistä. Kaupallinen koulutukseni ja ketteryyteni digiosaamisessa olivat avuksi. Avasin verkkokaupan ja aloin valmistaa yritykseni nimellä OMAMA -kestoliivinsuojia ja kestovaippoja sekä myin imetysohjausnukkeja ja -rintoja kunnille. Palkkatöihin palatessani en enää pystynyt virka-aikana tätä yhteistyötä hoitamaan, joten keskityin oman brändini OMAMA-tuotteiden suunnitteluun ja valmistamiseen. Valikoimani kehittyy ja muuttuu aina kysynnän mukaan, mutta kestotuotteet ovat yritykseni kivijalka.
YRITTÄJÄN VAPAA-AIKA: miten hoidat itseäsi ja mikä auttaa sinua jaksamaan arjessa?
Vapaa-aika on sitä, kun ei ajattele mitään yritysasioita. Olen vuosien aikana tehnyt paljonkin jatkuvaa ajatustyötä ja opetellut siitä pois rajaamalla ja aikatauluttamalla tekemisiäni. Toisaalta en ehdi palkkatöissäni yritysasioitani ajattelemaan enkä Omamaa tehdessäni pysty palkkatöitä ajattelemaan, joten nämä ovat hyvää vastapainoa toisilleen. Loma tuntuu lomalta, kun pääsee pois tutuista ympyröistä ja valmiiseen ruokapöytään. Vuosittaiset kesäleirit ovat itselleni olleet totaalista lomaa kaikesta ja tuoneet voimaa sekä apua arjen pyörittämiseen. Myös keskittymistä vaativat liikuntamuodot auttavat minua ja lajeina minulla on tankotanssi, joukkuevoimistelu ja jooga. Viimeiset vuodet olen opetellut nukkumaan riittävästi. Elämässä tapahtuu niin paljon kaikkea mielenkiintoista, että välillä meinaan unohtaa riittävän levon ja sen tärkeyden. Rakastan myös hyviä keskusteluita ja esimerkiksi yrittäjänaisten Slovenia-matka keväällä 2019 oli todella antoisa.
MITÄ KONKREETTISTA SAAN KUULUESSANI KYMELAAKSON YRITTÄJÄNAISIIN?
Konkreettisempana pidän saamaani vertaistukea yrittäjyyteen. Minusta parhaimpia ovat jäsentapahtumat ja yhdistyksen yhteisöllisyys. Olen tutustunut mahtaviin yrittäjänaisiin, saanut yhteistyökumppaneita sekä asiakkaita. Konkreettista on myös koulutukset, joita on järjestetty. Yksinyrittäjänä olisin muuten ihan yksin. Minulle alueen yrittäjänaiset antavat sitä työyhteisön verkostoa, joka minulta yksinyrittäjänä puuttuu. Arvostan myös sitä viisautta, voimaa, hiljaista tietoa, kokemuksia ja energiaa, joita olen yrittäjänaisilta saanut. Lisäksi minusta on mukava asioida yrittäjänaisten yrityksissä, kun tuntee yrittäjän ja pystyn omalta osaltani tukemaan paikallista.
MITÄ HALUAT SANOA JÄSENILLE?
Tule rohkeasti mukaan! Tapaamisissa tutustuu toisiin parhaiten. Minusta on myös ihana nähdä uusia ihmisiä ja saada kasvot yritykselle. Verkostoitumalla saa hyviä ideoita, voimaantuu ja on mahdollista kasvaa. Haluaisitko, että tapaaminen järjestettäisiin sinun yrityksessäsi? Kutsu meidät luoksesi. Kerrothan myös, jos sinulla on hyviä ideoita yhteiseksi tekemiseksi jäsenillemme. Yhteistyössä on voimaa!
Perjantaina 2.10. lähdettiin neljän paikallisen yrittäjänaisen voimin Helsinkiin Triplaan Yrittäjänaisten Järjestöpäivään ja Liittokokoukseen edustamaan Kymenlaakson Yrittäjänaisia. Mikä olisikaan itselleni parempi tapa viettää oman yritykseni 17-vuotispäivää kuin vuosien saatossa tutuksi tulleen ison naisporukan kesken. Vuosittaiset valtakunnalliset päivät kannattaa jokaisen kokea edes kerran. On uskomatonta kuinka välitön ja positiivinen tunnelma näissä tapahtumissa aina on. Tämä vuosi ei tehnyt poikkeusta. Vaikka vuosi on ollut varmasti lähes kaikille omalla tavallaan haastava ei tuona viikonloppuna murehdittu menetettyjä kassavirtoja vaan kerättiin rohkeutta ja haastettiin itseämme unelmoimaan suuria.
Järjestöpäivän anti oli selkeä. Yhdistys tarvitsee jäseniään ollakseen elossa. Oli yhdistys kooltaan pieni tai suurempi, sen tärkein tehtävä on olla jäseniään varten. Hallituksella on vastuu kuunnella rivijäseniä sekä tuoda sanaa kuuluviin alueen päättäjien keskuudessa. Kuulimme järjestöpäivällä mielenkiintoisen tarinan Sotkamosta. Yhdistys oli vähällä surkastua omaan toimettomuuteensa, kunnes uudet aktiiviset henkilöt innostuivat hallitustyöskentelystä ja saivat alueen yhdistystoiminnan piristymään. Kaikessa järjestötyössä pureskellaan varmasti ajoittain samojen ongelmien keskellä. On haastavaa kilpailla arvokkaasta vapaa-ajasta ja saada väkeä innostumaan. Mielestäni meidän alueella ollaan hyvällä polulla. Väkeä on ollut mukavasti ja lähes joka kerta myös ensikertalaisia. Toki tämä vuosi on ollut poikkeuksellinen tässäkin suhteessa, mutta lähtökohtaisesti Kymenlaakson alueella yrittäjänaiset ovat huomanneet verkostomme merkityksen.
Perjantainen liittokokous oli tänä vuonna luultavasti historian sukkelin. Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtajana toiminut Tiina Koski ei saanut vastaehdokkaita, joten hän jatkaa edelleen seuraavat kaksi vuotta upeaa työtään meidän edustajana. Hallituksen jäsenvaalit hoituivat nekin sukkelasti eikä kokouksessa muutenkaan ollut juuri normaalista poikkeavaa. Jäsenmaksujen kattojärjestön osuutta ei luonnollisesti tässä tilanteessa korotettu. Meidän jäsenmaksustahan menee 90 euroa liiton kassaan eli nykyisestä Kymenlaakson yrittäjänaisten jäsenmaksusta 15 euroa jää paikallisyhdistyksen käyttöön ja lopuilla katetaan valtakunnallisen järjestötyön ylläpito ja edunvalvontakulut.
Liittokokouksen jälkeen lähdimme takaisin Kotkaan valmistautumaan seuraavan päivän seminaariin ja iltajuhlaan. Voi todeta, että järjestelyt olivat erittäin onnistuneet. Etäisyyksistä pidettiin huolta ja jokaisella oli kasvomaskit käytössä. Jos viikolla ennakkoon kyseenalaistimme reissuun lähtöä niin viimeistään paikan päällä pystyi todeta, että kaikki mahdollinen oli tehty osallistujien turvaamiseksi. Ainoastaan raikkaan ilman puute ja pitkäaikainen maskin käyttö jomotti illalla otsalohkoa.
Olen osallistunut toistakymmentä vuotta näihin valtakunnallisiin päiviin ja täytyy sanoa, että lauantain seminaaripäivän puheet sijoittuivat top3:een. Ehkä tämä hetkestä hullaantuminen johtui osittain kuluvasta erikummallisesta vuodesta, kun tapaamiset on nipistetty minimiin tai verkkoyhteyksien päähän. Oli voimaannuttavaa jo pelkästään nähdä niin paljon tuttuja ympäri Suomen… tosin oli hämmentävää tervehtiä tuttuja pitkästä aikaa ilman halauksia. Vantaan yrittäjänaisten toteuttama Ladyt let´s go lentoon -teemalla järjestetty kokonaisuus toimi kaikin puolin upeasti. Vantaan naisten vastaanotto oli mukaansa tempaava, aikataulut pitivät koko päivän ja heidän tekemisestä välittyi hyvä ryhmähenki. Tällaisessa tilaisuudessa on vieraanakin miellyttävää olla.
Puhujina päivässä oli Riikka Ikäheimo, Katriina Virtanen, Kai Fagerlund, Satu Huber ja Vappu Pimiä sekä koko paketin juontanut Petri (Mauno) Ahonen. Punaisena lankana oli yrittämisen hätälaskeutuminen ja nousukiito, inspiraatio ja terveys. Puhujat kertoivat innostavasti oman yrittäjätarinansa korostaen intohimon, päättäväisyyden ja rohkeuden tärkeyttä yrittäjyydessä.
”INTOHIMO – Menestys ja raha ovat aina sivutuotteita sille, että teet asioita intohimosta”
”PÄÄTTÄVÄISYYS – Intohimon kumppaniksi tarvitset itsekuria ja päättäväisyyttä”
(Riikka Ikäheimon esityksessä heijastettuja ajatelmia)
Oli valtavan kannustavaa huomata, että oli yritys suuri tai vähän pienempi yhdistävänä tekijänä ja kipinä menestykseen näyttää puhujien mukaan olleen intohimo, päättäväisyys ja rohkeus. Toisaalta itse ajattelen, että ihminen on itsessään jo valtavan menestynyt saadessaan tehdä työtä, josta nauttii ja toteuttaa omaa intohimoaan.
”USKALLA SANOA UNELMAT ÄÄNEEN”
”PYYDÄ NIIN SAAT? Ajatteletko positiivisesti? (Vappu Pimiän esityksessä heijastettuja ajatelmia)
Viikonloppu oli tähän elämänvaiheeseen loistava piristysruiske. Me Kymenlaakson naiset pyrimme aina olemaan paikalla, kun valtakunnallisia tapahtumia järjestetään. On ihanaa nähdä tuttuja, tutustua uusiin ”yrittäjäkollegoihin” sekä vaihtaa ajatuksia niin yrittäjyydestä kuin järjestötyöstä. Pitkän kevät/kesä -vaiheen jälkeen on hienoa taas aloittaa jäsenillat ja kohdata paikallisia naisia. Meillä hallitus pyrkii joka vuosi kehittämään yhdistyksen toimintaa ja suunnittelemaan uudenlaisia tapoja tavata. Aikataulujen puitteissa on haastavaa miellyttää kaikkia, mutta iloksemme väkeä on jäsenilloissa ja päivätilaisuuksissakin ollut mukavasti. Syyskokouksessa valitaan uusi hallitus ja saamme myös uuden puheenjohtajan. Itselläni on vielä yksi aktiivivuosi edessä ja toivon hartaasti, että voimme turvallisesti kokoontua niin hallituksen kuin jäsenistönkin kanssa. Sen tämä viikonloppu Triplassa osoitti. Ihminen kaipaa kohtaamisia ja minä ainakin saan hurjasti energiaa yrittäjänaisporukoista…. edelleen. Nähdään siis jäsenilloissa ja sääntömääräisessä syyskokouksessa.
Anne Paajanen