Kymenlaakson yrittäjänaiset Menu   ≡ ╳
  • Tietoa meistä
    • Hallitus
  • Tapahtumat
  • Jäsenyys
    • Liity jäseneksi
    • Jäsensivut
  • Blogi
  • Yhteydenotto
  • Suomen Yrittäjänaiset »

Kymenlaakson yrittäjänaiset

Tavoitteenamme on verkostoida yrittäjänaiset yhteen sekä ajaa kattojärjestömme Suomen Yrittäjänaiset ry:n tavoin yrittäjänaisten etuja.

Tervetuloa jäseneksi Sari & Boutique Francoise

16.1.2022

Boutique Francoise on alunperin vuonna 1982 Helsingin Fredrikinkadulle perustettu naistenvaateliike. Kivijalkamyymälällä oli näin ollen pitkät perinteet. Putiikin edellinen kauppias tuli eläkeikään ja yritykseni Oy Makromi Ab osti Francoisen liiketoiminnan, varaston ja asiakasrekisterin 2 vuotta sitten, joulukuun lopulla. Samaan aikaan Boutique Francoiselle rakennettiin verkkokauppa.

Kuva: Sofia Virtanen

Varsin nopeasti liiketoimintakaupan tekemisen jälkeen koko maailma muuttui ja edustamani toimiala on ollut suurissa vaikeuksissa. Melko pian kävi selväksi, ettei yritykselläni ollut enää mahdollisuutta jäädä pääkaupunkiin.

Muutin kaupan kanssa Kotkaan pyrkimyksenä pelastaa nykyinen liiketoiminta. Kotkassa on edullisempi vuokrataso kuin Helsingissä ja mahtavia ihmisiä. Olen saanut tehdä yhteistyötä usean kotkalaisen ihmisen ja yrityksen kanssa. Kaupan tuotevalikoimaa on laajennettu jonkin verran sisustukseen ja kosmetiikkaan. Pandemia jatkaa edelleen riehumistaan ja ihmiset ovat taas talven myötä vähentäneet liikkumistaan huomattavasti. Haasteita siis on näköpiirissä, mutta yhteistyössä Kymenlaakson muiden yrittäjänaisten kanssa haasteet selätetään. Yhteistyössä on voimaa ja odotan kovasti, että pääsen tutustumaan kotkalaisiin yrittäjänaisiin ja tekemään erilaisia yhteistyöprojekteja.

Minä itse olen keski-iän ylittänyt pitkän linjan yrittäjä. Asun yksin Kotkan keskustassa. Harrastan aktiivisesti liikuntaa. Minulla on yksi 22-vuotias tytär, joka asuu ja opiskelee Helsingissä.

Tervetuloa myymälääni Kotkan keskustaan torin varrelle, Keskuskatu 9.

Sari Snygg

https://francoiseboutique.fi/

Esittelyssä hallituksen uusi jäsen Tanja Taipale

29.12.2020

KUKA OLET JA MITÄ TEET?
Heissan! Olen Tanja Taipale Kotkasta. Perheeseeni kuuluu kolme lasta ja mies. Toimin sivutoimisena yrittäjänä OMAMA-yrityksessäni, jonka perustin vuonna 2010 ollessani äitiyslomalla palkkatöistä. Suunnittelen ja valmistan kankaisia kestotuotteita aikuisille ja lapsille, asusteita, kukkaroja & laukkuja sekä joukkuevoimistelupukuja. Toimintaani ohjaavat arvojeni mukaan vastuullisuus, ekologisuus, kestävyys ja kotimaisuus. Nettikauppani löytyy osoitteesta https://omama.mycashflow.fi/ Koulutukseltani olen liiketalouden tradenomi, jossa suuntauduin taloushallintoon. Minulla on myös isännöinnin ammattitutkinto sekä kaupan alan esimiehen erikoisammattitutkinto. Lisäksi olen suorittanut erilaisia kursseja mm. työsuojelupäällikön peruskurssin ja ylemmässä amk:ssa erinäisiä kursseja. Palkkatöitä olen tehnyt vuodesta -96 alkaen mm. ravintoloissa, erikoistavarakaupan ja kiinteistöhallinnon puolella. Ensimmäinen kesätyöni oli 90-luvun alkupuolella mansikanpoiminta. Olen aina ollut myös aktiivinen myös vapaaehtois- ja yhdistystoiminnassa. Olin valtakunnallisessa Imetyksen tuki ry:n toiminnassa, hallituksessa ja työryhmissä sekä paikallisesti myös Kotkan Kirin naisjaoston jäsenenä. Näistä jättäydyin muutama vuosi sitten pois ja annoin tilaa uusille innokkaille. Lisäksi olen noin 17-vuoden ajan ollut mukana järjestämässä kesäisin valtakunnallista vauva- ja lapsiperheleiriä Turun kupeeseen.

TEHTÄVÄSI HALLITUKSESSA?
Aloitin hallituksen uutena jäsenenä syksyllä 2020.

MITEN OLEN PÄÄTYNYT YRITTÄJÄKSI?
Päädyin yrittäjäksi halusta auttaa ystävääni. Hänellä oli imetysalan yritys ja hän tarvitsi verkkokauppiaan imetystä tukeville tuotteille. Olin silloin äitiyslomalla ja tarvitsin itselleni jotain omaa tärkeää tekemistä. Kaupallinen koulutukseni ja ketteryyteni digiosaamisessa olivat avuksi. Avasin verkkokaupan ja aloin valmistaa yritykseni nimellä OMAMA -kestoliivinsuojia ja kestovaippoja sekä myin imetysohjausnukkeja ja -rintoja kunnille. Palkkatöihin palatessani en enää pystynyt virka-aikana tätä yhteistyötä hoitamaan, joten keskityin oman brändini OMAMA-tuotteiden suunnitteluun ja valmistamiseen. Valikoimani kehittyy ja muuttuu aina kysynnän mukaan, mutta kestotuotteet ovat yritykseni kivijalka.

YRITTÄJÄN VAPAA-AIKA: miten hoidat itseäsi ja mikä auttaa sinua jaksamaan arjessa?
Vapaa-aika on sitä, kun ei ajattele mitään yritysasioita. Olen vuosien aikana tehnyt paljonkin jatkuvaa ajatustyötä ja opetellut siitä pois rajaamalla ja aikatauluttamalla tekemisiäni. Toisaalta en ehdi palkkatöissäni yritysasioitani ajattelemaan enkä Omamaa tehdessäni pysty palkkatöitä ajattelemaan, joten nämä ovat hyvää vastapainoa toisilleen. Loma tuntuu lomalta, kun pääsee pois tutuista ympyröistä ja valmiiseen ruokapöytään. Vuosittaiset kesäleirit ovat itselleni olleet totaalista lomaa kaikesta ja tuoneet voimaa sekä apua arjen pyörittämiseen. Myös keskittymistä vaativat liikuntamuodot auttavat minua ja lajeina minulla on tankotanssi, joukkuevoimistelu ja jooga. Viimeiset vuodet olen opetellut nukkumaan riittävästi. Elämässä tapahtuu niin paljon kaikkea mielenkiintoista, että välillä meinaan unohtaa riittävän levon ja sen tärkeyden. Rakastan myös hyviä keskusteluita ja esimerkiksi yrittäjänaisten Slovenia-matka keväällä 2019 oli todella antoisa.

MITÄ KONKREETTISTA SAAN KUULUESSANI KYMELAAKSON YRITTÄJÄNAISIIN?
Konkreettisempana pidän saamaani vertaistukea yrittäjyyteen. Minusta parhaimpia ovat jäsentapahtumat ja yhdistyksen yhteisöllisyys. Olen tutustunut mahtaviin yrittäjänaisiin, saanut yhteistyökumppaneita sekä asiakkaita. Konkreettista on myös koulutukset, joita on järjestetty. Yksinyrittäjänä olisin muuten ihan yksin. Minulle alueen yrittäjänaiset antavat sitä työyhteisön verkostoa, joka minulta yksinyrittäjänä puuttuu. Arvostan myös sitä viisautta, voimaa, hiljaista tietoa, kokemuksia ja energiaa, joita olen yrittäjänaisilta saanut. Lisäksi minusta on mukava asioida yrittäjänaisten yrityksissä, kun tuntee yrittäjän ja pystyn omalta osaltani tukemaan paikallista.

MITÄ HALUAT SANOA JÄSENILLE?
Tule rohkeasti mukaan! Tapaamisissa tutustuu toisiin parhaiten. Minusta on myös ihana nähdä uusia ihmisiä ja saada kasvot yritykselle. Verkostoitumalla saa hyviä ideoita, voimaantuu ja on mahdollista kasvaa. Haluaisitko, että tapaaminen järjestettäisiin sinun yrityksessäsi? Kutsu meidät luoksesi. Kerrothan myös, jos sinulla on hyviä ideoita yhteiseksi tekemiseksi jäsenillemme. Yhteistyössä on voimaa!

Vantaan liittokokous

27.10.2020

Perjantaina 2.10. lähdettiin neljän paikallisen yrittäjänaisen voimin Helsinkiin Triplaan Yrittäjänaisten Järjestöpäivään ja Liittokokoukseen edustamaan Kymenlaakson Yrittäjänaisia. Mikä olisikaan itselleni parempi tapa viettää oman yritykseni 17-vuotispäivää kuin vuosien saatossa tutuksi tulleen ison naisporukan kesken. Vuosittaiset valtakunnalliset päivät kannattaa jokaisen kokea edes kerran. On uskomatonta kuinka välitön ja positiivinen tunnelma näissä tapahtumissa aina on. Tämä vuosi ei tehnyt poikkeusta. Vaikka vuosi on ollut varmasti lähes kaikille omalla tavallaan haastava ei tuona viikonloppuna murehdittu menetettyjä kassavirtoja vaan kerättiin rohkeutta ja haastettiin itseämme unelmoimaan suuria.

Kuvassa Tiija Malmi, Liisa Gartz, Anne Paajanen ja Tanja Kokkonen

Järjestöpäivän anti oli selkeä. Yhdistys tarvitsee jäseniään ollakseen elossa. Oli yhdistys kooltaan pieni tai suurempi, sen tärkein tehtävä on olla jäseniään varten. Hallituksella on vastuu kuunnella rivijäseniä sekä tuoda sanaa kuuluviin alueen päättäjien keskuudessa. Kuulimme järjestöpäivällä mielenkiintoisen tarinan Sotkamosta. Yhdistys oli vähällä surkastua omaan toimettomuuteensa, kunnes uudet aktiiviset henkilöt innostuivat hallitustyöskentelystä ja saivat alueen yhdistystoiminnan piristymään. Kaikessa järjestötyössä pureskellaan varmasti ajoittain samojen ongelmien keskellä. On haastavaa kilpailla arvokkaasta vapaa-ajasta ja saada väkeä innostumaan. Mielestäni meidän alueella ollaan hyvällä polulla. Väkeä on ollut mukavasti ja lähes joka kerta myös ensikertalaisia. Toki tämä vuosi on ollut poikkeuksellinen tässäkin suhteessa, mutta lähtökohtaisesti Kymenlaakson alueella yrittäjänaiset ovat huomanneet verkostomme merkityksen.

Perjantainen liittokokous oli tänä vuonna luultavasti historian sukkelin. Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtajana toiminut Tiina Koski ei saanut vastaehdokkaita, joten hän jatkaa edelleen seuraavat kaksi vuotta upeaa työtään meidän edustajana. Hallituksen jäsenvaalit hoituivat nekin sukkelasti eikä kokouksessa muutenkaan ollut juuri normaalista poikkeavaa. Jäsenmaksujen kattojärjestön osuutta ei luonnollisesti tässä tilanteessa korotettu. Meidän jäsenmaksustahan menee 90 euroa liiton kassaan eli nykyisestä Kymenlaakson yrittäjänaisten jäsenmaksusta 15 euroa jää paikallisyhdistyksen käyttöön ja lopuilla katetaan valtakunnallisen järjestötyön ylläpito ja edunvalvontakulut.

Liittokokouksen jälkeen lähdimme takaisin Kotkaan valmistautumaan seuraavan päivän seminaariin ja iltajuhlaan. Voi todeta, että järjestelyt olivat erittäin onnistuneet. Etäisyyksistä pidettiin huolta ja jokaisella oli kasvomaskit käytössä. Jos viikolla ennakkoon kyseenalaistimme reissuun lähtöä niin viimeistään paikan päällä pystyi todeta, että kaikki mahdollinen oli tehty osallistujien turvaamiseksi. Ainoastaan raikkaan ilman puute ja pitkäaikainen maskin käyttö jomotti illalla otsalohkoa.

Olen osallistunut toistakymmentä vuotta näihin valtakunnallisiin päiviin ja täytyy sanoa, että lauantain seminaaripäivän puheet sijoittuivat top3:een. Ehkä tämä hetkestä hullaantuminen johtui osittain kuluvasta erikummallisesta vuodesta, kun tapaamiset on nipistetty minimiin tai verkkoyhteyksien päähän. Oli voimaannuttavaa jo pelkästään nähdä niin paljon tuttuja ympäri Suomen… tosin oli hämmentävää tervehtiä tuttuja pitkästä aikaa ilman halauksia. Vantaan yrittäjänaisten toteuttama Ladyt let´s go lentoon -teemalla järjestetty kokonaisuus toimi kaikin puolin upeasti. Vantaan naisten vastaanotto oli mukaansa tempaava, aikataulut pitivät koko päivän ja heidän tekemisestä välittyi hyvä ryhmähenki. Tällaisessa tilaisuudessa on vieraanakin miellyttävää olla.

Puhujina päivässä oli Riikka Ikäheimo, Katriina Virtanen, Kai Fagerlund, Satu Huber ja Vappu Pimiä sekä koko paketin juontanut Petri (Mauno) Ahonen. Punaisena lankana oli yrittämisen hätälaskeutuminen ja nousukiito, inspiraatio ja terveys. Puhujat kertoivat innostavasti oman yrittäjätarinansa korostaen intohimon, päättäväisyyden ja rohkeuden tärkeyttä yrittäjyydessä.

”INTOHIMO – Menestys ja raha ovat aina sivutuotteita sille, että teet asioita intohimosta”

”PÄÄTTÄVÄISYYS – Intohimon kumppaniksi tarvitset itsekuria ja päättäväisyyttä”

(Riikka Ikäheimon esityksessä heijastettuja ajatelmia)

Oli valtavan kannustavaa huomata, että oli yritys suuri tai vähän pienempi yhdistävänä tekijänä ja kipinä menestykseen näyttää puhujien mukaan olleen intohimo, päättäväisyys ja rohkeus. Toisaalta itse ajattelen, että ihminen on itsessään jo valtavan menestynyt saadessaan tehdä työtä, josta nauttii ja toteuttaa omaa intohimoaan.

”USKALLA SANOA UNELMAT ÄÄNEEN”

”PYYDÄ NIIN SAAT? Ajatteletko positiivisesti? (Vappu Pimiän esityksessä heijastettuja ajatelmia)

Viikonloppu oli tähän elämänvaiheeseen loistava piristysruiske. Me Kymenlaakson naiset pyrimme aina olemaan paikalla, kun valtakunnallisia tapahtumia järjestetään. On ihanaa nähdä tuttuja, tutustua uusiin ”yrittäjäkollegoihin” sekä vaihtaa ajatuksia niin yrittäjyydestä kuin järjestötyöstä. Pitkän kevät/kesä -vaiheen jälkeen on hienoa taas aloittaa jäsenillat ja kohdata paikallisia naisia. Meillä hallitus pyrkii joka vuosi kehittämään yhdistyksen toimintaa ja suunnittelemaan uudenlaisia tapoja tavata. Aikataulujen puitteissa on haastavaa miellyttää kaikkia, mutta iloksemme väkeä on jäsenilloissa ja päivätilaisuuksissakin ollut mukavasti. Syyskokouksessa valitaan uusi hallitus ja saamme myös uuden puheenjohtajan. Itselläni on vielä yksi aktiivivuosi edessä ja toivon hartaasti, että voimme turvallisesti kokoontua niin hallituksen kuin jäsenistönkin kanssa. Sen tämä viikonloppu Triplassa osoitti. Ihminen kaipaa kohtaamisia ja minä ainakin saan hurjasti energiaa yrittäjänaisporukoista…. edelleen. Nähdään siis jäsenilloissa ja sääntömääräisessä syyskokouksessa.

Anne Paajanen

Katsaus menneeseen

15.8.2020

Minulla oli haave koko elämäni ajan, haave ja palo. Joskus minulla on vielä oma yritys. Olen elämäni aikana tehnyt todella monenlaista, ja usein valintojani on ohjannut enemmän tunne kuin järki. Olen aina miettinyt, että jos vain suinkin voin tehdä asioita, niin teen. Jos en uskalla uskaltaa, niin se vaivaa minua aina tulevaisuudessa, ja vanhana mummona kiikkustuolissa sitten mietin, että elämä meni ohi enkä uskaltanut tehdä sitä mitä todella haluan.Vuonna 2012 intuitioni ohjasi minut ostamaan kahvilan liiketoiminnan Kotkasta. Päätöksen tein parissa viikossa, ja sanoin itseni irti työstä, joka ei tuntunut enää hyvältä, ja aloitin yrittäjänä Kotkan pääkirjaston Cafe Sonetissa 1.9.2012.

Tämä oli yksi niistä elämäni hyvistä päätöksistä, jotka on tehty intuitiolla, ei niinkään järkeillen. Mieleni taka-alalla kalvoi pieni epäilys, jota ruokkivat monet ajattelemattomat kommentit. Sinä Sosionomina hyppäät ihan toiselle alalle, miten uskallat? Joku jopa sanoi suoraan, että ei tule onnistumaan, et sinä pärjää. Ei tästä sen enempää, mutta minulle on ennenkin sanottu elämän myrskyissä, että et tule pärjäämään. Ja aina olen näyttänyt epäilijöille ja pärjännyt sittenkin. Sisu kasvaa suuremmaksi mitä enemmän epäilijöitä on. Oli onneksi myös ihmisiä, jotka aidosti iloitsivat puolestani tästä päätöksestä.

Tästä seurasi yksi elämäni parhaista ajanjaksoista, mutta myös raskaimmista. 7 vuoden aikana sain yritykseni menestymään ja työllistin muutaman kanssasisarenkin, ja olin siitä enemmän kuin ylpeä. Sain upottaa kädet taikinaan ja tuoda ihmisille hyvää mieltä. Kahvilassani oli kaupungin parhaat pullat ja ystävällinen palvelu. Myös sosionomin koulutuksesta oli monta kertaa apua, kun kuuntelin yksinäistä ihmistä työni ohella. Kunnia- asia oli tyytyväinen asiakas ja se, että työntekijöistä pidettiin huolta. Heti yrittäjyyteni alkuvaiheessa kaipasin vertaisverkostoja, ja liityin Yrittäjänaisiin.

Minut vedettiin mukaan toimintaan, jossa kaikki olivat tasavertaisia ja kohtaamiset olivat iloisia ja lämpimiä. Heti liittymiseni aikaan kahvilassani pidettiin kevätkokous ja naistenpäivän viini-ilta, ja siellä sain kertoa oman tarinani ja tunsin itseni tervetulleeksi joukkoon. Seuraavassa syyskokouksessa minut pyydettiin mukaan hallitukseen.

Olen vuosien varrella toiminut yhdistyksemme hallituksessa jäsenrekisterivastaavana, ja viimeisinä vuosina ensin varapuheenjohtajana Liisa Seppälän toimiessa puheenjohtajana, ja viimeiset kaksi vuotta yhdistyksemme puheenjohtajana.  Olen myös yrittänyt yhdessä Tanjan kanssa huolehtia yhdistyksen somesta, eli Facebook-ryhmästä, sivusta ja Instagram-tilistä. Hallituskautenani yhdistys on käynyt läpi muutamia suuria asioita.

Olemme järjestäneet valtakunnalliset Yrittäjänaispäivät Kotkassa 2018, jotka onnistuivat todella hienosti. Kaikki tekivät vapaaehtoisesti paljon töitä niiden eteen, ja olemme edelleen sitä mieltä, että tapahtuma oli kaikkien aikojen paras.

Täytimme viime vuonna 20 vuotta, ja pidimme hulppeat juhlat Höyrypanimolla sirkusteemalla. Kaikkien heittäytyminen oli aivan huikeaa seurattavaa, ja vieraatkin olivat ihanasti mukana teemassa. Tässä tapahtumassa saimme koolle myös yhdistyksemme kaikki elossa olevat puheenjohtajat, ja siitä saatiin muistoksi kuva.

Kävimme läpi sääntöuudistuksen, johon tuli monta päivitystä ja uudistusta. Tällä hetkellähän uudet säännöt ovat jo voimassa, ja meihin voivat liittyä myös miehet. Tämä herätti hilpeyttä Ylen radiohaastattelussa, kun sain perustella asiaa kaikelle kansalle ja toimittaja oli hiukan huvittunut. Toinen suuri uudistus on, että hallituksen valta vaihtuu heti syyskokouksessa, ja saan luovuttaa puheenjohtajan nuijan seuraajalleni 29.10.

Syntymäpäivän tienoilla saimme paljon medianäkyvyyttä ja sain todella laittaa itseni peliin kun edustin yhdistystämme lehdistössä ja suorassa radiolähetyksessä. Loistava tiedottajamme Anu Markkanen teki hyvät lehdistötiedotteet ja näin lehdistökin tarttui aiheeseen kiitettävästi.

Olemme myös uudistaneet uutiskirjeemme, ja jäsenet saavat nykyisin kuukausittan sähköpostiinsa värikkäämmän, eloisamman ja mielenkiintoisemman uutiskirjeen kuin ennen.

Yksi suurimpia uudistuksia on ollut yhdistyksen nimen muuttaminen Kotkan Seudun Yrittäjänaisista Kymenlaakson Yrittäjänaisiksi. Tällä muutoksella toivotamme koko maakunnan Yrittäjänaiset tervetulleiksi joukkoomme, ja tarkoituksemme on hakea yhä kiihtyvää kasvua myös Pohjois- Kymenlaakson suunnalta.

Nyt olen puheenjohtajuuteni loppusuoralla, olen myynyt kahvilayritykseni vuoden 2019 loppupuolella ja siirtynyt takaisin sosionomin tehtäväkenttään. Yritystoimintani kohtaloksi tulivat omat terveydelliset haasteet, josta syystä minun oli pakko tehdä valinta ja siirtyä fyysisesti kevyempään työhön. Mutta en kadu mitään, tämä hyppy todellakin kannatti tehdä! Unohtumaton 7-vuotisjakso elämässäni ja olen nauttinut täysillä. Tästä ajasta jää myös upeita ystäviä ja muistojen arkkuun kokemuksia, joita muuten en ikinä elämässä olisi voinut saada.  Aion edelleen pysyä jäsenenä Yrittäjänaisissa, vaikka en enää hallitustehtävissä toimikaan eikä minulla omaa yritystoimintaa enää ole.

Yrittäjyys ei minusta minnekään lähde, kun se kerran on minuun tullut.  Minä suosittelen hallitustehtäviä kaikille yrittäjänaisille, jäsenyydestä saa monta kertaa enemmän irti, kun on näköalapaikalla. Hallitustyöskentely ei ole tylsää, kaukana siitä. Haluan kiittää teitä kaikkia, kun olette uskoneet minuun. Puheenjohtajan pesti jatkuu vielä pari kuukautta, mutta koska työni on nyt aivan muualla en ehdi osallistua tapahtumiin. Mutta syyskokouksessa viimeistään nähdään!

Ystävyydellä

Anne Taavila- Toikka

Keho ja mieli kunnossa kriisitilanteessakin

30.4.2020

Vallitseva tilanne ja epätietoisuus tilanteen korjaantumisesta rasittaa meitä kaikkia tällä hetkellä. Oma ja läheisten terveys, taloudellinen tilanne ja ylipäätään epävarmuuden tunne tulevasta aiheuttavat kaikki stressiä, joka pitkittyessään alkaa syödä hyvinvointiamme monin tavoin. Nyt onkin todella tärkeää pitää itsestään superhyvää huolta, vahvistaa vastustuskykyä ja resilienssiä. Tässä muutama vinkki, jolla pidämme kehon ja mielen vahvoina myös näin haastavana aikana.

Ensinnäkin kannattaa keskittyä niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Koronapandemian kestoon emme voi vaikuttaa, mutta omaan oloomme voimme, joten keskitytään siihen. Hyvinvoinnista on tärkeää huolehtia kokonaisvaltaisesti. Yksinkertainen tapa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamiseen on jakaa hyvinvointi viiteen osa-alueeseen ja huomioida ne kaikki arjessa. Jokaisen osa-alueen kohdalla voi pohtia, millä tolalla asiat ovat ja tehdä tarvittavia muutoksia.

Fyysinen hyvinvointi: Miten kehoni voi ja miten hyvin olen löytänyt itselleni sopivat tavat syödä, liikkua ja levätä? Onko ravinnossani tarpeeksi kuitua, kasviksia ja hyviä rasvoja? Jo pienilläkin muutoksilla saa ihmeitä aikaan. Tasainen verensokeri ja hyvät rasvat pitävät mielen kirkkaina ja kehon kunnossa. Lisää ravintoosi laadukkaita kylmäpuristettuja öljyjä ja kuitupitoista ruokaa, kuten täysjyväviljat ja kasvikset. Liikunta on tietenkin myös todella tärkeää, mutta älä piiskaa itseäsi rääkkiliikunnalla, etenkään nyt, kun keho ja mieli tarvitsevat myös rauhoittumista. Liiku päivittäin sinulle sopivalla tavalla. Paras resepti ”aivojumiin” eli kun ajatus ei kulje ja kaikki tuntuu hankalalta, on syödä kevyt terveellinen välipala ja käydä sen jälkeen kävelyllä. Levon ja etenkin unen merkitystä hyvinvoinnille ei voi korostaa liikaa. Arvosta siis untasi ja luo sille hyvät olosuhteet, jotta unesi on laadukasta ja määrällisesti riittävää.

Psyykkinen hyvinvointi: Miten hyvin osaan johtaa mieltäni ja tunteitani? Kuuntelenko itseäni? Kun sinussa herää jokin vahva tunne, pysähdy kuuntelemaan sitä. Missä tunne tuntuu? Nimeä tunne ja hyväksy se, vaikka tunne olisi negatiivinen, kuten pelko tai ahdistus. Huomaamalla ja hyväksymällä tunteesi annat niille mahdollisuuden oppia itsestäsi uutta. Tunnistettu ja hyväksytty negatiivinen tunne myös poistuu kehosta ja mielestä, kun taas kielletty ja väkisin syrjään työnnetty palaa takaisin. Tunnistamalla tunteita opit myös tunnistamaan ns. triggereitä, jotka tunteita aiheuttavat ja hallitsemaan niitä.

Sosiaalinen hyvinvointi: Millaista vuorovaikutukseni on muiden kanssa ja millaisia ihmissuhteeni ovat? Etenkin nyt on tärkeää pitää yhteyttä tärkeisiin ihmisiin. Yhteenkuuluvuuden tunne on yksi psykologisista perustarpeistamme ja sen tunteen ylläpitäminen tässä kriisitilanteessa tukee kokonaishyvinvointiamme.

Älyllinen hyvinvointi: Miten hyvin hyödynnän ja kehitän osaamistani ja älyllisyyttäni? Aivomme kaipaavat haasteita ja oppimisen ilo lisää hyvinvointiamme. Jos sinulla on nyt koronatilanteesta johtuen vapautunut aikaa, käytä sitä itsesi kehittämiseen. Hyödynnä ilmaiset webinaarit, joita tulvii nyt joka paikasta, lue, kuuntele podcasteja jne.

Henkinen hyvinvointi: Miten vahva on yhteyteni laajempaan kokonaisuuteen ja luontoon? Tämä on hiukan vaikeampi kysymys, mutta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta tärkeä. Henkistä hyvinvointiasi voit kehittää liikkumalla läsnäolevasti luonnossa sen ihmeitä ihmetellen, meditoimalla, rauhallisella joogalla ja ihan vaan olemalla läsnä jokaisessa hetkessä. Läsnäolotaitojen harjoittaminen kehittää meidän resilienssiämme eli kykyä selvitä vastoinkäymisistä, kuten tästä kriisistä.

Mottoni on ”Ole rohkeasti hyvä itsellesi.” Nyt tarvitaan paljon rohkeutta, jotta selviämme tästä kriisistä. Edellä mainitut keinot lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia eivät maksa mitään, joten rohkaisenkin kaikkia pohtimaan, mitä hyvinvointia lisääviä ja oloa vahvistavia muutoksia voisi omassa elämässään tehdä. Muistetaan kuitenkin armollisuus itseämme kohtaan  –  yksi pieni muutos kerrallaan riittää.

Voimia ja hyvää vointia kaikille! Pidetään yhtä ja yhteyttä.

Tiina Savia

Olen suhteellisen tuore yrittäjä ja naisyrittäjien jäsen. Olen koulutukseltani KTM, DI ja Integrative Health Coach ja taustani on sekä liiketoiminnan esimies- ja johtotehtävissä että erilaisissa HR-kehitystehtävissä. Intohimoni on ihmisten kehittäminen ja hyvinvointi ja ryhdyinkin yrittäjäksi pystyäkseni toteuttamaan intohimoani päivittäin. Työkseni valmennan pääasiassa työssäkäyviä ihmisiä, sekä ryhmiä että yksilöitä. Tavoitteeni valmennuksillani on lisätä energiaa kokonaisvaltaisesti ihmisten elämään niin työhön kuin vapaa-aikaankin. Valmennusfilosofiani perustuu holistiseen ihmiskäsitykseen, koska vain kokonaisvaltaisen näkökulman kautta saadaan kestäviä muutoksia aikaiseksi. Valmennuksissani keskitytäänkin niin ruokavalioon, liikuntaan, palautumiseen, sosiaalisiin suhteisiin, läsnäolotaitoihin kuin oman työn johtamiseen ja muotoiluun. Valmennuksen tavoite lähtee aina asiakkaastani. Voitte lukea lisää sivuiltani www.kompassio.fi , mistä löytyy myös blogini https://kompassio.fi/blogi/ , jossa lisää ajatuksiani hyvinvoinnista. Ja facebookistakin Kompassio löytyy – saa käydä kurkkaamassa ja tykkäämässä ?.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 7
  • Seuraava sivu »

© 2022 | Kymenlaakson Yrittäjänaiset | Puheenjohtaja: Tiija Malmi p. 040 553 6086 | Ota yhteyttä »